Accueil » Arts » Je travaille sur l’artiste dada Hans Richter. Pouvez-vous me dire s’il existe des écrits évoquant le rapport qu’entretient cet artiste par rapport à l’image et la musique ?Bien à vous,
Je travaille sur l’artiste dada Hans Richter. Pouvez-vous me dire s’il existe des écrits évoquant le rapport qu’entretient cet artiste par rapport à l’image et la musique ?Bien à vous,
Étiquettes:
Thème :
Étiquettes :
image_pdfimage_print
Réponse apportée le 01/02/2012  par PARIS Bpi – Actualité, Art moderne, Art contemporain, Presse
Nous vous proposons des références d’articles que vous pouvez retrouver sur ces deux sites en consultation libre sur internet.
• BSAP : Bulletin signalétique des Arts plastiques. Bibliographie d’articles de périodiques sur l’art contemporain depuis 1988
Articles de périodiques :
==> Titre : L’ordre de l’image : sur Eggeling, Richter, et le cinéma dadaïste (Périodique)
Auteurs SERS, Philippe
Source de l’article La Part de l’Oeil , 9 , 1993
Collation pp. 166-193 , ill. en n.
Cote 4°234
Artistes et personnalités Richter , Hans , 1888-1976
Descripteurs cinema experimental dada
Notes (Dossier Arts plastiques et psychanlayse II). Les recherches de Hans Richter, le regard et l’image dans son oeuvre cinématographique, entre 1920 et 1960.
Langue français
==> Titre : Voir le son (Périodique)
Auteurs Bullot, Erik
Conférence
Source de l’article Trafic , 46 , été 2003
Collation pp. 106-115
Cote 8°294
Artistes et personnalités
Richter , Hans , 1888-1976
Vertov , Dziga , 1896-1954
Keaton , Buster , 1895-1966
Chaplin , Charlie , 1889-1977
Bullot , Erik
Descripteurs Conférence , Voir le son , 27 novembre 2002
Exposition , Le singe de la lumière , novembre-décembre 2002
Cinéma-son
Référence , cinéma muet
perception , synesthésie
correspondance des arts
Résumé Sonorité, langage gestuel, écriture : Bullot évoque différentes approches du paradoxe des relations entre image et son, entre corps et parole, entre muet et parlant, et explique à partir de son travail comment le cinéma peut donner à entendre.
Langue français
************************************************************************************************************************************************************
• BHA : Bibliographie d’histoire de l’art. Bibliographies analytiques sur l’art de 1975 à 2007.
20 références sur Richter dont voici une sélection :
==> Source : BHA
Document Type : Article (journal)
Title : L’ordre de l’image : sur Eggelin, Richter et le cinéma dadaïste.
Main Author : Sers, Philippe
Journal Title : Part de l’oeil ; Vol. 9 (1993), p. p. 167-193 ; 0773-9532
Publisher : (BEL) , 1993
Description : 194 p. : 57 ill. (col. ill.)
Abstract : Etude presque entièrement consacrée à l’oeuvre cinématographique de Hans Richter, de Rythme 21 (1921) à Dadascope (1956-67). Le but de Richter était de s’affranchir de l’ordre causal en montrant que le désordre apparent du hasard révèle en fait l’ordre réel
==> Source : BHA
Document Type : Article (journal)
Title : La chasse au sujet : sur le cinéma dada.
Main Author : Michaud, Philippe-Alain
Journal Title : Cahiers du Musée national d’art moderne ; Vol. 88 (2004), p. p. 86-91 ; 0181-1525
Publisher : (FRA) , 2004
Description : 92 p. : 3 ill. (col. ill.)
Abstract : Commentaires sur le cinéma dada, caractérisé par une déconstruction du sujet de l’action et/ou du sujet de l’intrigue. Cette déconstruction a pu servir de matrice à la fois au surréalisme et au constructivisme. L’auteur cite les travaux d’Hans Richter, Viking Eggeling, Man Ray, René Clair, Francis Picabia, Fernand Léger
==> Source : BHA
Document Type : Article (book)
Title : Hans Richter and the Constructivist International.
Parent Title : Hans Richter : activism, modernism, and the avant-garde
Main Author : Finkeldey, Bernd
Other Author(s) : Scherer, Carol ,tr.
Foster, Stephen C. ,ed. ,collective author
Publisher : Cambridge, MA (usa) : MIT Press in collaboration with the University of Iowa Museum of Art , 1998
Description : 30 p. : 8 ill.
Abstract : Studies Hans Richter’s scroll drawings (1919-1922) in which he, together with Viking Eggeling, sought a universal visual language. Notes the dependence of both men on musical principles, their progression to film, and their association with Theo van Doesburg. Chronicles Richter’s role in the development of German constructivism (with contributions from Dutch, Russian, and Hungarian artists), the Konstructivistische Internationale Schöpferische Arbeitsgemeinschaft (Constructivist International) in Weimar, 1922, the various constructivist manifestoes of the era, and the publication of G (Berlin, 1923 to 1926).
==> Source : BHA
Document Type: Book
ISBN : 0262061961
Title :Hans Richter : activism, modernism, and the avant-garde.
Main Author : Foster, Stephen C.
Description : xii, 329 p., [4] p. of pl. : ill. (10 col.); bibliogr.; index
Abstract : Collects seven essays devoted to the avant-garde art and political activism of Hans Richter, plus reprinting and transcribing/translating Richter’s manuscript of the « Demonstration of the Universal Language. » Includes a detailed chronology.
==> Source : BHA
Document Type : Article (book)
Title : Hans Richter, constructivist filmmaker.
Main Author : Hoffmann, Justin
Other Author(s) : Nierhaus, Michaela ,tr.
Foster, Stephen C. ,ed. ,collective author
Description : p. 72-91, [1] p. of pl. : 5 ill.
Abstract : Studies the films made by Hans Richter from 1921 to 1927 in light of their ties to Dada and the development of his drawings toward a universal language (undertaken in tandem with Viking Eggeling), which were done on long rolls of paper. Chronicles Richter’s devotion to constructivism – in his films, manifestoes, and the publication of G, a periodical whose five issues appeared from 1923 to 1926.
==> Source : BHA
Document Type : Article (book)
Title : Hans Richter, Munich dada, and the Munich Republic of Workers’ Councils.
Main Author : Hoffmann, Justin
Other Author(s) : Slater, Timothy ,tr. Foster, Stephen C. ,ed. ,collective author
Description : 24 p. : 6 ill.
Abstract : Explores the roots of Dada in Munich and the connections between Munich and Zurich, to note that the German city was receptive to Hans Richter’s Dada when he returned there in 1919. Chronicles the artist’s political activities in Munich as a leader of the Aktionsausschuss revolutionärer Künstler (Action Committee of Revolutionary Artists) and analyzes the various manifestos issued, contrasting them to Richter’s (and others’) Zurich manifesto of 1918.
==> Source : BHA
Document Type: Article (book) )
Title : Hans Richter in America : traditional avant-garde values/shifting sociopolitical realities.
Main Author : Milman, Estera
Other Author(s) : Foster, Stephen C. ,ed. ,collective author
Description : p. 160-183, [1] p. of pl. : 4 ill.
Abstract : Surveys Richter’s career in America, especially his work in film, noting that the McCarthyism of the 1950s prompted his admirers to strip him – in their commentaries – of his utopian convictions and fundamental radicalism. Posits that the perceived threat in large part demonstrates Richter’s importance as a spokesman for advanced art in all media, while simultaneously revealing a profound distrust of the avant-garde in the American establishment of the era. Compares Richter’s writings on film with those of Walter Benjamin.
==> Source : BHA
Document Type : Article (book)
Title : Painterly concepts and filmic objects : the interaction of expression and reproduction in early avant-garde film.
Parent Title :European avant-garde : new perspectives : Avantgarde, Avantgardekritik, Avantgardeforschung
Main Author : Macrae, David
Other Author(s) : Scheunemann, Dietrich ,ed. ,collective author
Publisher : Amsterdam (NLD) : Rodopi , 2000
Description : 137-154, 270 : 2 ill.
Abstract : Analyses the interaction between expression and representation in European avant-garde films of the early 1920s, including films by Hans Richter and Marcel Duchamp.
==> Source : BHA
Document Type : Article (journal)
Title : Dada between heaven and hell : abstraction and universal language in the « Rhythm » films of Hans Richter.
Main Author : Turvey, Malcolm
Journal Title : October ; Vol. 105 (summer 2003), p. 13-36 ; 0162-2870
Description : 24 p. : 9 ill.
Abstract : Considers Hans Richter’s three Rhythm films (1921-24), which he claimed to be Dadaist. Suggests that Richter’s claim reflects his functionalist rather than essentialist approach to Dada, and that the films represent his quest for a universal language.
==> Source : BHA
Document Type :Article (book)
Title : Appendix : Demonstration of the « universal language ».
Main Author : Richter, Hans
Other Author(s) : Stadler, Harald ,tr. Foster, Stephen C. ,ed. ,collective author
Description : 56 p. : 27 ill.
Abstract : Reproduces Richter’s manuscript – a demonstration from the 1950s of the universal language (Universelle Sprache) he and Viking Eggeling developed ca.1920 – along with a side-by-side translation of the notations from the German.
Pour localiser ces périodiques, nous vous conseillons le SUDOC, Système universitaire de documentation, accessible gratuitement à l’adresse :
Laisser un commentaire
Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *